Monday, June 27, 2011

Buat Apa Ni? Soalan Wajib Tanya.


Slalunya la kan, kalau time 
chatting, webcam, mesej apa apa la yg bukan melibatkan face to face. 
Mesti orang akan tanya, 
Buat apa ni? 
Buat apa tu? 
Yuhuu. 
=.='


buat bodo ni. kau sebok pesal?



Suda tahu tengah chatting, webcam,
mesti la tgh online kann.
X kan tgh cuci piring.
Isk.


Kalau x pun, orang akan tanya,
Suda makan?
Napa? Kau mahu belanja aku?
Ok bagi pizza hut meal 5 hawaiian supreme topping cheesy lava stuffed crust.
Amik.
Demand truss. 
Haha.


Napa eh?
Slalu tanya soalan soalan bonus camni?
X boring ka? Aku boring dowh.
Pening pening lalat jg aku mahu jawab ni.
;p
Lain kali tanya la soalan mcabar emosi rohani dan mental skit.
Contoh.


Suda cuci jamban ka belom?

Suda mandi ka belom ni? Apasal masam ni? Ark.

Hai. Suda baca doa qunut arini?

Suda kira bulu kucing arini? Berapa la?


Matciam?
Bernas kan. 
;p
Kalau korang lagi genius, tanya la soalan soalan mbunuh skit.
Contoh.


Siapa nama suami Amber Chia?

Berapa suhu sekarang dekat sebelah utara German?

Sepandai pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Buktikan.



Ada berani?
Hoho.


p/s : hai. buat apa ni? =.='

Monday, June 13, 2011

Eyeliner Tutorial



Perempuan mana x suka mekap? Semua mahu cantik kann. Normal la tu. Hehe. Hari ni cakap pasal satu satunya makeup tool yg mostly perempuan x boleh tinggal, EYELINER.
*pergh ayat. bbelit lidah*




Cakap pasal eyeliner, sekarang ni ada macam macam jenis eyeliner. First, sebelum beli eyeliner kena tahu jenis jenis eyeliner, yg mana sesuai dgn bentuk mata masing masing n paling penting senang pakai.
*tapi kalau susah pun boleh belajar jg bhaa -..-*




Eyeliner basically ada 3 jenis. Yg aku tahu la. Masing masing ada kelebihan n kelemahan. Tiga tiga tu pernah try. Hee ;p





1) Pencil eyeliner
Kelebihan
Untuk beginner, sangat sangat sangat la disyorkan pakai jenis ni. Namanya pun cam pencil. Senang mahu apply dekat mata. Susah mahu comot. Kena kena lagi kalau tangan ni ttiba shaking (mcm aku la ni aihh) memang ngam betul la pakai ni.


Keburukan
Tapi yg x syoknya la kan, pencil eyeliner kena sharp balik balik supaya mata pencil jadi tajam. Then effect dia agak blurry, x sharp dekat mata. Kena cari yg waterproof sebab pencil eyeliner ni cepat smudging n comot kalau bpeluh.






2) Gel eyeliner
Kelebihan
Yg ni teksturnya agak pekat n tebal. Warna dia lagi terang dari pencil eyeliner. Effect boleh tahan sharp juga la. Hehe. Kena guna berus utk apply gel eyeliner ni.


Keburukan
Disebabkan kena guna berus, jadi masa mahu apply ni agak lama. Kena amik tepek amik tepek berus dari bekas.









3) Liquid eyeliner
Kelebihan
Effect dia lagi sharp n define dekat mata. Sangat sangat sesuai guna kalau mahu dapatkan solekan cat eyes. Plus, liquid eyeliner xkan smudge n waterproof. Jadi kalau bpeluh, no hal la. Hehe


Keburukan
Sebab yg ni jenis cecair, jadi tangan kena steady kalau mahu pakai ni. Skali shaking terus rosak la aih. Tarik nafas sebelum pakai liquid eyeliner ni, kalau x mahu tangan macam parkinson. Haha. Then tunggu few sec untuk eyeliner kering, baru boleh buka mata.




See? Jadi renung renungkanlah n selamat beramal. Buat pilihan bijak. Tehee. Owh. Sini ada satu video. Pasal eyeliner tutorial. Edit suka suka ja. Isi masa lapang ;p
Sori kualiti video agak kabur. Record guna webcam saja T.T
Hope video ni mbantu la bukan mbantut -..-




Ehem. Dalam video ni apply dua jenis eyeliner ja, pencil n liquid. X mahal, murah ja. Beli dekat daiso XD




Enjoy watching. No harsh comment please =.=


video



Friday, June 10, 2011

Trend : Baggy Eyes Are Hot?


baggy eyes - eye bag - puffy eyes


Baggy eyes ni macam kantung bawah mata. Tapi bukan dark circle! Bukan yg lebam lebam bawah mata. Lebih kurang camtu la definisi. Sila tanya encik google =.='


ini eye bag.


Sori la encik google bagi gambar hudoh benar. Penat cari gambar yg comel comel, tapi xda ni. Hampir semua gambar perempuan tua. Memang menakutkan. Tapi camna pula eye bag ni boleh jadi trend? Eye bag looks hot nowaday. Sapa mahu eye bag? Erk.


Kepada sapa sapa yg ada eye bag, jgn sedih sedih oke? Ini ada berita gembira buat kamu. Eye bag skrg jadi trend comel comel. Kelebihannya eye bag boleh mbuatkan mata korang nampak 'smiley eyes'. X caya? Jum tengok gambar bawah ni.


seohyun snsd


park bom 2ne1


nicole kara


yesung super junior


yunho dbsk


koo hye sun


jin woon 2am



See? Mostly asian la. Dorang punya mata manyaakkk senyum oh. ^_^
Sampai omputih pun pakat ramai ramai mahu buat surgery utk eye bag ni. Pergh. Dasat dasat. X payah la sampai ubah sana sini kann. Kalau ada eye bag comel, xda eye bag cantek. Adil la kan? Hehe.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.


eye bag juga ka? aiyaa mau juga bhaa. XD


Monday, June 6, 2011

Tips Elakkan Stress Bangun Pagi


Morning everyone. Ada sehat? Ada happy? Baru bangun? Erk. Pukul berapa suda ne. Matahari makin tinggi owh. Aiyoh. X bagus ni bangun lambat lambat. Nanti rezeki susah mahu masuk. Sebab itu harta ahmad albab yg punyaa. Ding degeding degeding ding ding. Erk. Memudaratkan betol. >_<



Memang susah juga mahu bangun awal ne. Lebih lebih lagi bagi yg liat bangun.
(kutuk diri sendiri kaito? heh.)
Any tips? Baca ne laju laju dgn hati yg tbuka n mata yg mbulat. *comel mungkin =.='*





1) Pasang alarm.
Biasa la tu kan. Mahu bangun awal kena pasang alarm. Even time cuti pun. Kena kena gi kalau korang memang jenis yg palinggg liat mahu bangun. Heh. Slalunya set alarm dlm enpon la kann. Pasang la alarm lagu rentak fast n beat ka.. (ada ka rentak nama tu? O.o sembarang jak ne. haha) 
Contoh lagu f(x) - Pinocchio, 2ne1, Sistar, T ara etc. Pergh korea terus. X pon lagu dangdut bhahahah. Boleh gelek gelek bangun pagi =.='
Tapi jangan la pilih lagu sedih mdayu dayu macam "sekebun cinta yg bbungaaaa~~". Erk. X pasal pasal nangis.




2) Buat list sebelum tidur. Apa aktiviti mahu buat esok pagi.
Sebelum tidur tu korang plan la mahu buat apa esok. Bangun awal mahu cuci baju ka, kemas rumah ka, apa apa la. Automatik kan, dalam kepala akan t'set. Mahu bangun awal. Ada keja mahu di buat. (biar pun aku slalu liat bangun, tapi aku try :'))





3) Dapatkan rehat pada waktu malam yg secukupnya.
Ini lagi satu. Suda tahu mahu bangun awal, tidur la awal kann. Ni tidur dekat pukul 4 pagi, kau mahu bangun awal apanya. Mesti mahu buat taik mata kan. Adeh. (ttba mbebel)
Tidur yg paling sihat, sebaiknya orang dewasa 7 jam sehari. Elakkan minum minuman bkafein sebelum tidur (kopi). Paling bagus minum susu, x pun minum milo :D
Kalau slalu di amalkan, muka jadi bseri, kulit lambat bkedut n lebam bawah mata pun dapat dikurangkan. Wee =.='





Cukup la 3 tips ja. Taip banyak banyak pun bukannya korang baca kann. Adeh. Haha. Btw good luck. Selamat bangun pagi >_<